Hytte rehabilitering 28m²
Myrkdalen, Voss kommune
Ferdigstilt 2024
Tømrer: Erlend Hauge og Anders Rongve
Innvendige tømrerarbeider: arkitekten
foto: arkitekten
Enebolig 150m²
Myravegen 17 / Bergen kommune
Ferdigstilt 2024
Et mørkt ytre skjuler den bærende ideen for huset; å bevege seg fra dunkel skogbunn, opp gjennom bladverk og stammer, til himmellyset i toppen av trekronene. Trapperommet i midten virker som en modulator, hvor dagslyset filtreres gjennom flere lag av rispapir og søyler til rommene på hver side - som en abstraksjon av skogen.
Huset er kompakt og innholdsrikt med 2 soverom, 2 arbeidsrom, stue, kjøkken, 2 bad og vaskerom på 150m². Plasseringen ved Myravatnet på Paradis, i grensen til landskapsvernområdet Rambjøra, gir det fabelaktig utsikt og tilgang til skog og kulturlandskap året rundt.
Tømrer: Martin Vie, Victoria Eilertsen, Mads Olav Flo, Joachim Joensen
Malerarbeid: Nylund’s Malerservice as
Betong: Sundt og Morstøl as
Møbelsnekker: Minde Snekkeri as
Modell: Alfonso
Foto: Kvalbein Korsøen Arkitektur
flere bilder kommer…
Enebolig 155m² / Bergen Kommune / Ferdigstilt 2021
NOMINERT TIL BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR- OG BYFORMINGSPRIS 2021
God terrengtilpassing og mikroklima er to viktige tema i dette atriumshuset, som ligger på en skrånende tomt i et eldre etablert byggefelt på Nesttun.
Atriumshagen er helt skjermet for innsyn, vær og vind, og fungerer som en utvidelse av det innvendige oppholdsrommet som ligger like innenfor. Her kan en for eksempel lage mat og sove trygt ute hele året.
Huset er satt inn i terrenget slik at de to nivåene inne flukter med eksisterende terreng rundt huset. Den skrånende hagen er bygget opp med trapper og små terrasser slik at det er lett å gå ut fra begge etasjer - ut i kjøkkenhagen og til prydbeplanting som skjermer og gir vakker nærutsikt i et nabolag med veier, gangtrafikk og hus på alle sider.
Oppholdsrommet, som vender ut mot atriet med stue og kjøkken, er stort og luftig med himlingshøyde på 3,7m. Buene i taket deler inn rommet i soner uten å diktere gulvflaten, og trekker samtidig blikket opp mot det høye vinduet og åsen ’Tårnnebben’ i øst. Her kommer morgenlyset inn og løvskogen på åsen gjør at utsikten forandrer seg med årstidenes farger. Hele rommet er kledd med tre og gulvet er i betong.
Generalentreprenør: Forum Bygg as / Foto: nr 1, 2, 4-7 Arkitekturfoto ved Artishot Photography, resten v/ arkitekten
Enebolig 100m² / Bergen Kommune / Ferdigstilt 2015
NOMINERT TIL BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR- OG BYFORMINGSPRIS 2015, HEDRENDE OMTALE
Den bærende idèen for utviklingen av prosjektet har vært å forme huset og opplevelsene rundt tre gamle bjørketrær i Edvard Griegs vei. Det ble valgt dobbel takhøyde på kjøkkenet for å kunne trekke utsikten mot bjørkene helt inn til brannveggen mot Laura Gundersensgate 3. Resultatet er et hjem som er fargesatt av årstidenes variasjoner. En arkitektur nært knyttet til natur, som en daglig påminnelse og inspirasjon, i et urbant miljø.
Det har vært i prosjektets hensikt å skape et hus hvor tradisjonelt håndverk, nyskapende arkitektur og lavt energiforbruk skulle tillegges særlig vekt. Et arbeid som viser gleden ved å skape et hjem gjennom et tydelig konsept og høy grad av detaljering og presisjon. Målet er et nytt hus som føles kjent. Grove og ubehandlede materialer er for eksempel brukt for å stimulere sansene og gi en kontrast til de slette veggene.
Tradisjonelt trebyggeri med trefiberisolasjon og pustende dampbrems. Kledning: liggende weatherboards med detaljer i MDF Tricoya, beiset farge Fjellblå. Detaljer i inngangsparti av eik. Gulv første etasje av stålglattet betong, impregnert med silikat. Gulv andre etasje furu heltre 30mm. Alle vegger og himling kryssfinèr, malt eller eksponert.
Generalentreprenør Brødrene Foss as / Arkitekter: Eva Louise Korsøen og Philip Kvalbein Hauge / Foto nr 1-10: Eugeni Pons / Arquitettura y Disegno
Enebolig 136m² / Ferdigstilt 2023 / Bergen Kommune
Huset er del av et arbeid som kontoret har jobbet med i mange år; å utvikle typologien enebolig i en nøktern retning med høy arkitektonisk kvalitet. Nøktern, i form av materialbruk og størrelse, fotavtrykk og energiforbruk. Høy arkitektonisk kvalitet, i form av generøse romlige opplevelser, og å få et relativt lite areal til å virke luftig og godt balansert.
Planløsningen er en ny-tolkning av den gamle vestnorske bygningstypologien lemstove; rom i hver ende av huset og trapp og kommunikasjonsareal i midten. Dette er en svært rasjonell og funksjonell måte å organisere et hus av denne størrelsen på, og kontoret har jobbet med dette prinsippet i en rekke prosjekter.
Formspråket er en fortsettelse av stilen som preger området Slettebakken; rene volum med slakt saltak bygget i tre, med enkle detaljer i fasaden og vakker fargesetting. Mot nabohusene er fasaden lukket og åpner seg med store vinduer mot det grønne i parken like bak.
Prosjektet er utviklet for salg for Trekløver eiendom, interiør ved Grete Overdevest.
Bygget av Framtidsbygg as
Foto: Dag Sandven
Enebolig 140m² / Bergen kommune / Ferdigstilt 2022
Bygningsmiljøet på Slettebakken/ Landås, består av hus og lavblokker fra 1950-tallet. Det eksisterende huset på tomten (grønt) i Fageråsen 30 er en representant for en tidstypisk nøktern trearkitektur med fine detaljer i fasaden og vakker fargesetting. Det nye gule huset er en nytolking av denne stilen, hvor plassering og form, vindusåpninger, detaljer og fargepalett gjør det godt tilpasset omgivelsene samtidig som det ikke skjuler sin moderne identitet.
Innvendig i dette smale, høye huset har vi forsøkt å skape en sterk opplevelse. Opplevelse gjennom kontraster i lys og skygge, bevegelse og dimensjoner. Buede former leder deg fra mørket under bakken til himmellyset øverst i 3.etg.
Romforløpet følger terrenget fra bakkeplan med et relativt smalt og dunkelt inngangsparti, opp via overlys i trappen til det store åpne oppholdsrommet i 2.etg. Her deler en skulptur av en trapp kjøkken og stue, og leder deg videre opp til 3.etg hvor det er soverom og bad.
Flere små uteplasser rundt huset er tilpasser terrenget, eksisterende vegetasjon og solens gang.
Trapp: GG möbel / Kjøkken: Form Iden / Foto 1, 5-9: Dag Sandven / 2-4, 10: arkitekten / Oppdragsgiver Trym Osborg
Enebolig 130m² / Ferdigstilt 2019 /Bergen Kommune
VINNER AV BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR- OG BYFORMINGSPRIS 2019
Dette huset er bygget for en familie med to små barn. Å vokse opp her - mellom to store lønnetrær - skal gi dem gode barndomsopplevelser; klatre i trærne, varme seg på ovnen, finne et favorittsted i en krok, følge med på fuglelivet i greinene utenfor vinduet. Kontakten mellom inne og ute bestemmer plassering av bygget, dets form og åpninger –naturen og omgivelsene er grunnlaget og utgangspunktet for det vi bygger.
Huset er bygget på et moderat budsjett i et typisk byggefelt utenfor Bergen sentrum. Form, materialer og byggeteknikk er tradisjonelt trebyggeri isolert med trefiberisolasjon og pustende dampbrems. Innvendig er rommene utviklet og formet for å gi rike og ulike romlige kvaliteter. Målet er å få et relativt lite areal til å føles generøst ved bruk av klassiske virkemidler som kompresjon og åpenhet. Når du går gjennom den buede, litt lave tunnelen og inn i det luftige oppholdsrommet for å se videre ut i hagen – da beveger du deg gjennom en sekvens fra mørkt til lyst, fra tett til åpent. Det furukledde interiøret vil mørkne over tid og forsterke nærværet av naturen.
Det økonomiske situasjonen i Norge de siste 50 årene har resultert i en tøyeløs utbygging av store, energislukende eneboliger over hele landet. Dette prosjektet prøver å utvikle det typiske familiehuset i en retning som er mer beskjeden, og som samtidig undersøker dualiteten mellom kostnadseffektivt byggeri og høy arkitektonisk kvalitet.
Generalentreprenør: Forum Bygg AS / Skammel: Omera av Philipp von Hase/Boyat / Foto: Kvalbein Korsøen Arkitektur
Enebolig 180m² / Bergen Kommune / Ferdigstilt 2023
Bratt skråning på Nattlandsfjellet, vakker løvskog og uendelig utsikt.
I bakkant er huset forankret på fjell, i forkant står det på stødige søyler. Med inngang på det høyeste nivået i 2.etg følger en terrenget nedover jo lengre inn i huset en kommer. På grunn av høyden er fasadematerialet vedlikeholdsfrie aluminiumsplater. Terreng og vegetasjon er trukket opp under huset, hvor det er en lun og tørr uteplass.
Generalentreprise: Forum Bygg AS / Interiør trapp og dører: Studio M2 / Liggestol: Mellowchair / Foto: Kvalbein Korsøen Arkitektur
Enebolig / Ferdigstilt 2020 / Bergen Kommune
NOMINERT TIL BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR-OG BYFORMINGSPRIS 2020
Tomten sto igjen i byggefeltet fra midten av 80-tallet. En knaus.
Svaret på å trå forsiktig i forhold til eksisterende bebyggelse var å bygge et forholdsvis innadvendt hus. Huset demmer opp det i utgangspunktet bratte terrenget og skaper en helt privat uteplass mot vest: lun og uten innsyn. To etasjer mot sør og øst, en etasje mot utearealet.
Ønsket var et hus som vokste ut av stedet - et forsiktig nikk til Bergensskolen. Tegl ble valgt mot ’utsiden’ og mot mot den private hagen er det brukt eik som gir en lun varme. En engawa (svalgang på japansk) leder deg frem til inngangsdøren.
Oppholds- og soverom er orientert mot uteplassen. Kjøkkenet strekker seg ut mot morgensolen. Underetasjen inneholder gjesterom/ stue, bordtennisrom/ dansesal og verksted.
Utført av Sandviken Vedlikehold as
3 eneboliger à 180m² / Bergen kommune / Ferdigstilt 2024
Oppdragsgiver: Bergen Byfortetting AS / Møbelsnekker: Formiden AS / Foto: Aleksander Vie / Heem studio
Enebolig 96m² / Øygarden Kommune / Ferdigstilt 2019
Tett inntil en fjellknatt sto et lite hus som ikke lenger var beboelig. Det het Huset ved Hatten. Dråpeskiferen på taket ble plukket ned med tanke på gjenbruk, og da huset var revet ble det nye satt i det gamle husets fotavtrykk.
Det barske vestlandsklimaet i Øygarden gjør det spesielt viktig å bygge med tanke på vind. Huset ved Hatten ligger skjermet mellom to steinvegger – skifer og solid fjell. Og huset selv lager gode og lune uteplasser mot sør og nord-vest.
Innvendig er også steinen sterkt til stede. Utsnittene i kjøkken og soverom gir nær utsikt til detaljene i fjellet og hvordan fargene forandrer seg med lyset gjennom døgnet.
Trehus med trefiberisolasjon og pustende dampbrems. Stålglattet betonggulv i 1. etg og heltregulv av furu i 2.etg. Alle oppholdsrom er kledd med kryssfiner bjørk/ gips på vegger, furupanel/ gips i himling. Tre soverom, kjøkken, stue, bad, wc og bod.
Generalentreprenør: Byggmester Reidar Vallestad AS / Foto: Kvalbein Korsøen Arkitektur, JanM.Lillebø
Tilbygg 5,5m² / Bergen kommune / Ferdigstilt 2019
Tilbygget binder sammen et gammelt uthus med boligdelen. Et langstrakt og lyst kjøkken maksimerer følelsen av åpenhet mot en lun bakhage. Prosjektet er respektfullt utformet med hensyn til den bevaringsverdige bebyggelsen på Skansen i Bergen sentrum.
Foto Heem Studio v/ Aleksander Vie / @heemstudio_ @aleksanderviephoto
Enebolig 124m² / Tysnes Kommune / Ferdigstilt 2019
Tomten ligger på en høyde med tett furuskog og flott utsikt til fjord og fjell med Folgefonna i det fjerne. Bygningskroppen består av et langt volum som krager ut over knausen. Den står lunt inne blant trærne og strekker seg utover mot lyset.
Inne skal du oppleve omgivelsene og stedet du er på. Alle rommene har forskjellig fokus for å forsterke en bestemt situasjon, og opplevelsen av å bevege seg fra det dunkle lyset i skogen og ut i det store landskapsrommet. Spiseplassen ligger i skogen hvor kveldssolen filtreres mellom greinene. Kjøkkenet er husets midtpunkt, og i stuen kan du konsentrere deg om den vide utsikten. Soverommene er på hver sin måte knyttet til landskapet rett utenfor; det nære i skogbunnen og plantene som omgir huset.
Bygget med trefiberisolasjon og pustende dampbrems, stålglattet betonggulv i 1. etg og heltregulv av furu i 2.etg. Alle oppholdsrom er kledd med panel og kryssfiner furu på vegger og himling.
Entreprenør: Byggmester Svenn Storum AS / Foto: Kvalbein Korsøen Arkitektur
Enebolig 95m² / Bergen kommune / Ferdigstilt 2019
Generalentreprenør Nævdal Bygg as / Foto Kvalbein Korsøen Arkitektur
Enebolig, tomannsbolig / Hop, Bergen / Ferdigstilt 2020
NOMINERT TIL BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR- OG BYFORMINGSPRIS 2020
To eneboliger og en tomannsbolig danner, sammen med eksisterende sveitservilla, et tun med felles hage. Dette er skånsom fortetting i et eksisterende og tradisjonelt boligområde.
Det er lagt vekt på kvalitet i alle ledd; arkitekturen er moderne med stramme linjer og gode romlige egenskaper, samtidig er husene nennsomt tilpasset terrenget og strøkets karakter. Ute er det felles samlingsplass ved de store trærne som er bevart. Hver bolig er unik og tilpasset sin situasjon med utsikt til både landskap og den nære hagen. Materialer som betong, tre og stål har lang varighet og gir, sammen med plassbygget inventar, stor grad av fleksibilitet og gode bokvaliteter.
Oppdragsgiver: Bergen Byfortetting AS / Utviklet i samarbeid med Vidvei & William Arkitekter
Sykkelparkeringshus for Kronstadveien Borettslag / Bergen kommune / Ferdigstilt 2021
NOMINERT TIL BERGEN KOMMUNES ARKITEKTUR- OG BYFORMINGSPRIS 2023
Sykkelhuset, som har plass til parkering for ca 30 sykler, har blitt en møteplass og en glede i hverdagen for de som bor i Kronstadveien Borettslag. Det er fordi utformingen er generøs og gjør mer enn å holde syklene tørre og trygge. Dette var borettslagets ambisjon da de valgte Kvalbein Korsøen Arkitektur til jobben med utforming. De ønsket seg et felles samlingssted i nabolaget, som også skulle gjøre det enkelt å sykle mer i hverdagen. Omsorg i detaljer og utforming har gitt dem et lite smykke som løfter funksjonen til et felles møtested som mange er blitt glad i. Huset er plassert slik at det er lett tilgjengelig når en skal til og fra. Takoverbygget, med benker og belysning utenfor, er et sted for mekking og prat med naboer. Taket, som er dekket med sedum, blomstrer i flere omganger i løpet av sesongen og er vakkert å se på fra leilighetene som ligger rundt. Innvendig er det parkering i to etasjer, med stativ som kan heves og senkes med et enkelt grep. Her er det plass til alle typer sykler og vogner. Ekstra takhøyde og vindusbånd høyt oppe langs alle veggene gjør rommet luftig og lyst på dagtid. Om kvelden lyser sykkelhuset som et lite fyrtårn i nabolaget.
Entreprenør: Forum Bygg AS v/ Robert Torkildsen / Foto: Tina Larsen og arkitekten / Bergens Tidende
Enebolig 182m² / Bergen Kommune / Ferdigstilt 2019
Huset ligger i vernesone ‘Kulturminne Kråkenes’, hvor hoveddelen av bebyggelsen er planlagt og oppført av bergensarkitekten Fredrik Konow Lund mellom 1930-50. Tilpassing til områdets struktur, bygninger og terreng, er derfor spesielt viktig her.
Terrengmurer/ vegger trapper seg nedover og danner fire nivåer på den bratte tomten. De danner skjermede uterom tross nærhet til vei og naboer, leder ned og frem mot den store utsikten over Nordåsvannet.
Generalentreprenør Nævdal Bygg as / Foto Kvalbein Korsøen Arkitektur
Fjellhytte 50m² / Skisseprosjekt 2017
Midlertidig byrom for ungdom / Osøyro sommer 2018
Medvirkningsprosjekt 2018-19 / Oppdragsgiver: Os Kommune
Norsk Skogfinsk Museum - Konkurransebidrag 2017
Norges minste enebolig? Fantastisk og ekstremt kostnadseffektiv 62m2 enebolig for mor med ett barn, på Rogstadåsen, sør for Kongsberg. Huset ligger i en nord-vendt skråning med panoramautsikt mot Lågendalen. Huset strekker seg opp mot sør for å ta inn dagslyset. "Living large - building small". Ferdigstilt 2014. Et hus som klarte målsettingen om å bli billigere enn en ny leilighet på samme størrelse.
Arkitekt: Philip Kvalbein Hauge
Konkurranseforslag til ny ladestasjon for EL- og Hydrogen-biler på Danmarksplass i Bergen sentrum. Lysende blå søyler skaper en stjernehimmel som endres ved bevegelse gjennom området. Et lett og lekent tak bekskytter de ladende mot været. Prosjektets design ble utformet for å kunne bli en ny og tydelig identitet for fremtidens ladestasjoner.
Arkitekter: Philip Kvalbein Hauge og Jørgen Stavseng/OKAPI arkitektur